Oliebooms mogelijkheden bij MRD Marinesupport

Wilt u een oliemorsing op het water zo snel mogelijk kunnen aanpakken? Met onze absorberende oliebooms kunt u gemorste olie absorberen. We leveren kwalitatief hoogwaardige oliebooms in ieder gewenst formaat. Hier leest u alles over oliebooms en hoe MRD Marinesupport u effectieff kan helpen bij het bestrijden van olieverontreiniging op het water.

Oliebooms grachten
neem contact met ons op ››

Oliebooms voorkomen verspreiding van olie in het water

Nog elke dag worden er in havens, rivieren en kanalen - veelal kleine - verontreinigingen gemeld. Deze ontstaan door onachtzaamheid tijdens bepaalde werkzaamheden. Met oliebooms zijn deze verontreinigingen goed in te dammen en kan verspreiding naar de rest van de omgeving worden voorkomen. Mocht er een melding binnenkomen over de Noordzee, dan spoort een Kustwachtvliegtuig de olie op. Rijkswaterstaat spoort dan de veroorzaker op om deze te vervolgen. Pak dus een oliemorsing op het water zo snel mogelijk aan met oliebooms en voorkom dat u een milieuboete krijgt.

Oliebooms eigenschappen en werking

Een olieboom staat ook wel bekend als een oliescherm of olieworst. Deze laatste heeft zijn naam te danken aan het feit dat het een ronde slang is die op een worst lijkt. Oliebooms zijn de ideale oplossing voor het indammen en absorberen van olie op het water. In veel gevallen is het absorberende materiaal een polypropyleenvezel en wordt deze omgeven door een kokervormig net dat van hetzelfde materiaal is gemaakt.

Bij een oliemorsing absorberen oliebooms niet het water maar de olie. Zo kunt u de gemorste olie en andere koolwaterstoffen effectief opruimen. Onze oliebooms hebben een groot absorptievermogen en zorgen voor een snelle indamming. Ze drijven op het water. Zodra ze verzadigd zijn, blijven ze boven het wateroppervlakte uitsteken. Ze zijn voorzien van metalen haken en ringen, zodat u ze gemakkelijk kunt koppelen aan uw schip. Naast olie absorberen onze oliebooms ook andere gemorste producten in het oppervlaktewater. U kunt ze goed inzetten bij een morsing van gevaarlijke stoffen.

Overigens bestaan er ook dubbele oliebooms/worsten, waarbij als de eerste olieboom verzadigd is, de tweede olieboom voorkomt dat olie over de eerst deels gezonken olieboom heenslaat.

Voordelen van oliebooms

Aan oliebooms hangen dus vele voordelen:

  • De oliebooms of olieworsten blijven op het water drijven en nemen de olie op
  • Er loopt een touw langs de lengte van de oliebooms die bovendien kracht toevoegt bij het binnenhalen van de oliebooms
  • De sterke buitenste laag van de oliebooms is UV-bestendig en voor langdurig buitengebruik
  • De oliebooms drijven aan de oppervlakte en zijn - zelfs als ze verzadigd zijn - makkelijk terug te vinden
  • De polypropyleenvezels waarvan de oliebooms zijn gemaakt voldoen aan de NFPA 99-normen

Oliebooms vrachtschip
neem contact met ons op ››

Oliebooms en oliekerende schermen

Bent u op ruim vaarwater, dan raden wij aan om de oliebooms te gebruiken in combinatie met oliekerende schermen. De oliekerende schermen keren de olie en de olie kan dus niet meer verspreiden. Vervolgens absorbeert de olieboom de olie. Zo kunt u adequaat handelen tijdens een incident.

Incident oliemorsing

Wilt u een verontreiniging op het oppervlaktewater zo snel mogelijk aanpakken? MRD Marinesupport is 24/7 bereikbaar voor incidenten. Naast incidentenbestrijding kunnen we indien u dat wenst de reinigingswerkzaamheden uitvoeren.

Meer informatie en advies

Wilt u meer weten over oliebooms? Neem dan vooral contact met ons op. Wij komen vrijblijvend langs om uw situatie te beoordelen. Ook kunnen we u een training geven over het gebruik van de olieboom, zodat u en uw bemanning goed zijn voorbereid. Ook een praktijktraining is mogelijk.

Contact

Bent u geïnteresseerd in de olieboom? Neem dan vooral contact op voor meer informatie. Wij informeren u graag meer over onze oliebooms.

neem contact met ons op ››
Scroll naar boven